Főzősuli

Ez is egy izgalmas feladat volt. Fel kellett készülni a betartandó előírásokból, szabályokból a tervezés előtt. “Low budget” projekt lévén olyan alapanyagokkal dolgoztam, amikből mutatós eredmény hozható ki alacsony áron. A főzősulihoz passzol az ipari design, ezért az építőiparban használatos olcsóbb alapanyagokat vontam be a tervezésbe, mint beton szögvas, vasháló, OSB lemez. Ezenkívül csatorna fedlapot és vastag köteleket is használtam. Az első instrukcióhoz is passzolt az elképzelés, miszerint a logo graffiti jellegű legyen. Így a hátsó pihenőrész falfelületére nagyméretű graffitit képzeltem el. A betongerendákat, pilléreket rozsdás vas hatásúra tapétáztuk, a falakra részben szeletelt bontott tégla került, amit fehérre festettünk. Elmaradhatatlan a táblafal, ahová az aktuális recepteket vagy instrukciókat lehet feljegyezni az oktatás alkalmával, máskor dekorációs felületként használható. Az egybefüggő teret 3 zónára osztottam. Hátul a pihenőzóna a kanapékkal, lerakóasztalokkal. A vizesblokk előtt egy többrétegű, mennyzeti felfüggesztésű elhúzható kötélfal biztosít takarást, optikai térelválasztást. Az utcai fronton a látványos étkezőasztal a különböző formájú székekkel kapott helyet. A félbevágott farönköt logóval ellátott vaslemez lábazat tartja. Tetejére üveglap került a tisztíthatóság miatt. Az asztal feletti dekoratív “csillár” egy vashálóról különböző magasságban lelógatott kötéllámpákból terveztem, melyek sokaságukkal érik el a meghökkentő hatást. (Sajnos a kivitelezés során ezek mennyiségét lecsökkentették, így közel sem ugyanaz lett az eredmény. ) A konyhafalat festett és visszamart OSB lap frontokkal képzeltem el. A középső központi részen került elhelyezésre az összetett főzősziget , ami többféle típusú mobil elemből áll össze. Ezek bizonyos távolságban elmozdíthatóak elforgathatóak a kívánt elrendezés szerint. A mobilitást biztosítja, hogy az elektromos csatlakozást a mennyezeti alumínium csőből hoztuk le, amely a szellőző csatornát is magában foglalja. Mivel többféle rendezvényt terveztek, erre a mobilitásra szükség is volt. Később a főzősulit kávézóvá alakították, amit a mobil bútorzatok segítettek. A korábbi betonszögvas vázszerkezetből és OSB lapból kialakított dobozokból összeállított random polcrendszer és az egyedi, hasonló stílusban kialakított bortároló a kávézóban is tovább szolgált.
Az újragondolt logót Sárkics György grafikus tervezte. A fotókat Veronika Francis készítette.
Belsőépítészet, lakberendezés : Lovász Nóra enteriőrtervező

Ilyen volt

Látványtervek

Ilyen lett